Imagine

marți, 11 noiembrie 2014

Operatii cu o necunoscuta - Povestea vrajitorului

In acest an am incercat sa o familiarizez pe buburuza cu modul de rezolvare al operatiilor cu o necunoscuta. Pana la 10 le face intuitiv pentru ca stie adunarile pe de rost, dar scopul este sa stie sa rezolve corect orice operatie cu o necunoscuta, nu sa le "ghiceasca".


Cautand diverse metode de a explica aceasta notiune buburuzei, am gasit "Povestea vrajitorului" pe Internet. De la aceasta poveste a inceput buburuza sa inteleaga ecuatiile.

Vrajitorul il conduse in laboratorul sau si ii arata o cutie inchisa, asezata pe o balanta. 
˝In cutie sunt cateva sticlute cu potiuni magice, toate la fel. Daca adaug inca 3, cantaresc cat 7 sticlute. Fara sa o deschizi, afla: cate sticlute sunt in cutie?  Ai la dispozitie tot ce se afla in aceasta camera˝.

Tanarul nu a stat prea mult pe ganduri: a pus deasupra cutiei 3 sticlute, a luat o cutie identica si a pus inauntru alte 7 sticlute de pe raft, apoi a asezat-o pe celelalt taler al balantei – era in echilibru. A luat cele 3 sticlute de deasupra cutiei  inchise, si apoi 3 din a doua – balanta era in echilibru. A numarat sticlutele ramase in a doua cutie – 4 si i-a spus vrajitorului: ˝sunt 4 sticlute in cutia inchisa!˝

Intamplator am gasit saptamana trecuta intr-o librarie cartea "Povestind matematica" scrisa de Florentina Berlan, carte ce contine "Povestea vrajitorului".


Cartea contine si alte povesti ce ii vor ajuta pe cei mici sa-si insuseasca diverse notiuni de matematica.

Aseara buburuza mi-a spus ca a "studiat" povestea vrajitorului si ca ar vrea sa mai citim si alte povesti.

Cum nu pot sa trec cu vederea ceva ce buburuza face singura din proprie initiativa, am discutat iar despre operatiile cu o necunoscuta.

Pe parcursul lecturii ne-a insotit si un vrajitor din pasta Fimo care l-am realizat pentru buburuza :)
La sfarsit buburuza a avut de rezolvat cateva operatii cu o necunoscuta, insotita fiind de vrajitor.


Povestea integrala o puteti citi aici.

Ideal ar fi sa aveti si o balanta pentru a reproduce provocarea data de vrajitor.

(6 ani si 7 luni)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu